Adamczak klart läsvärd!

Mats Adamczak utkom nyligen med boken ”Den bortglömda historien” där han ger en alternativ och fördjupad bild av händelserna som ledde fram till att Åland fick sin självstyrelse.

 

Låt mig inledningsvis konstatera att det är en känsla av befrielse som infinner sig när man tar del av Adamczaks genomarbetade publikation. Med ett rakt och ärligt språk som sannolikt tilltalar nutidsmänniskan tar han läsaren med på en fängslande resa i den åländska historien.


Adamczak har integritet, han klarar att bortse från allenarådande uppfattningar och ger publiken en breddad version av de historiska förloppen. Med elegant snitt tecknar han exempelvis en mer mångfasetterad bild av ålandskungen Julius Sundblom, och visar med önskvärd tydlighet att det fanns ett flertal personer som rimligen borde äras för det gemensamma fundament vi har i dag.

 

På det hela taget får man säga att författaren är driven och initierad, materialet andas en uttalad frejdighet och han känns tillgänglig på ett sätt som är ovanligt bland historiska skildrare.

 

Strukturellt är boken väl avvägd. Tydlig kapitelindelning, föredömligt koncisa texter och intressanta diagram ledsagar den fascinerande historien. En viss manusbearbetning hade lyft helheten ännu ett snäpp, men i jämförelse med mycket annat som produceras är det här fullt godkänt.

 

En balanserad händelsebeskrivning kan kännas svårsmält för vissa. Segrarna skriver traditionsenligt historien och alternativ önskas ej. Till yttermera förvisso behövs dock parallella röster i vårt ibland så trångsynta samhälle.


Lokalpatriotiska romantiker må ha sin plats i tillvaron, det är bland reformister och fritänkare man hittar ingången till framtiden.

 

Magnus Mobrandt

 

Insändare i tidningen Nya Åland

Please reload

Featured Posts

Självstyrelsens glömda hjältar

January 7, 2013

1/1
Please reload

Recent Posts

July 19, 2017

June 27, 2017

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Skonertvägen 23 C Mariehamn, AX 22 100  |  358-(0) 457 3135 416

  • Twitter Basic Black
  • Facebook Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Facebook - Black Circle

© 2017 by Mats Adamczak Proudly created with Wix.com