Han är EU:s nya rådgivare

Hur kan internet minska klyftan mellan EU och medborgarna?

Det har Mats Adamczak fått i uppgift att grunna på. För några veckor sedan fick Mats Adamczak, expert inom sociala medier och anställd hos Paf, ett brev från EU.

Brevet var skickat från Webcom, det vill säga den grupp inom EU:s kommunikationsenhet som sysslar med internet och sociala medier och det innehöll en inbjudan till EU-parlamentets session i Strasbourg.

Adamczaks första reaktion var att brevet var en bluff. Men närmare efterforskningar visade sig att det var skickat på största allvar.

Det handlar om ett nytt projekt där EU knyter till sig 20 personer som har makt nog på nätet att påverka sin omvärld, så kallade ”internet influensers”. Deras uppgift blir att försöka överbygga den klyfta som i dag finns mellan EU och medborgarna.

Tips från journalister och en lista på Yle över landets hundra mest inflytelserika twittrare ledde EU till Mats Adamczak och förra veckan deltog han i sessionen som den första ”internet influensern” någonsin.

– Det mest intressanta och också den största utmaningen för EU är att försöka få ut information innan ett beslut är taget, säger han. Titte Törnroth Nya Åland

På denna resa diskuterade jag boken med bland annat Fredrick Federley, Marit Paulsen, Marita Ulvskog och Nils Torvalds.

#NyaÅland #EU

Featured Posts
Recent Posts