Den bortg(l)ömda historien (del 2)

Det är nu tre veckor sedan jag skrev den första delen av den bortglömda historien.

Det intressanta i en historiebeskrivning som är gjord av bara en part tendera att inte visa hela händelseförloppet. Det vanligaste är att man för fram sina egna fördelar och lämnar bort eller åtminstone inte visar upp de saker som man inte riktigt är lika stolt över. Med sin motståndare så osynliggör man deras verk och dessutom säger att deras syfte är mindre hedervärt. Man använder så kallad härskarteknik.

Så hur ser den officiella beskrivning ut om Ålandskommittén då?

Den officiella versionen om självstyrelsen är att den påtvingad av finska myndigheter och att det var en finsk kommitté ”Tulenheimokommittén” som tog fram den i ett hafsverk. Om man råkade stöta på Ålandskommittén så var det en odemokratisk sammansatt grupp av icke äkta ålänningar som dessutom sprang finska ärenden ”Nyttiga idioter”. Förutom detta var deras påverkan minimal för hur självstyrelsen ser ut, men samtidigt så är de orsaken till att vi inte hör till Sverige…

Jag har nu läst Martin Isaksson Carl Björkman – Ålands första lantråd och Ryska positionen Alandskaja – en översikt av Ålands militära historia åren 1906-1918 samt Johannes Salminen – Ålandskungen.

Sammanfattningsvis står det väldigt lite om Ålandskommitténs medlemmar och deras arbete samt man framställer dem inte som speciellt trovärdiga. Så man kan väl säga att författarna följer ålandsrörelsens historieskrivar tradition....

Läs vidare i orginalposten

#bloggpost

Featured Posts
Recent Posts