Den bortg(l)ömda historien

Ålandsmodellen har vunnit stort internationellt erkännande som ett smart sätt att lösa

Johannes Holmberg

Vem eller vilka ligger då bakom ålandsmodellen?

Det känns som en viktig pusselbit att veta, för att kunna förstå hur hela processen gått till. Man kan ju enkelt konstatera att det var turbulenta tider mellan 1917-1922. Ett världskrig, en rysk revolution, ett finskt inbördeskrig, de första stapplande stegen för republiken Finland samt att det var sju olika finska regeringar under den tidsepoken. Det känns då lite osannolikt att det skulle finnas en vilja från den finska sidan och om ens förutsättningar när regeringar kom och gick och tjänstemän byttes ut, att då göra en så genomtänkt lag som den Ålands självstyrelse-lagen trots allt är.

Den officiella bilden är att Finska riksdagen tog fram Ålandsmodellen och tvingade den på Åland mot deras vilja, eftersom ålänningarna ville höra till Sverige.

Försöker man hitta vem i Finland som arbetade i bakgrunden med framtagande av självstyrelse-modellen, kan man möjligtvis hitta fram till en kommitté som hette Tulenheimo kommittén. Som i citatet nedan.

Initiativet till självstyret kom dock inte från Nationernas Förbund (eller Åland). Finlands riksdag hade nämligen, när man såg vartåt vinden blåste på Åland, omdirigerat den s k Tulenheimo- kommittén (som då arbetade med de finska länsstyrelsernas organisation) till att utarbeta ett förslag till självstyrelse för de separatistiskt lagda öborna....

Läs mera i orginalbloggposten

#bloggpost

Featured Posts
Recent Posts